Comments on: Een democratische universiteit? Dan ook het kastenstelsel op de schop! http://rethinkuva.org/blog/2015/05/31/een-democratische-universiteit-dan-ook-het-kastenstelsel-op-de-schop/ UvA Staff for a New University Fri, 10 Jun 2016 10:41:17 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.1.1 By: Natalie Scholz http://rethinkuva.org/blog/2015/05/31/een-democratische-universiteit-dan-ook-het-kastenstelsel-op-de-schop/#comment-2335 Sat, 13 Jun 2015 10:09:01 +0000 http://rethinkuva.org/?p=1447#comment-2335 Dit is een ontzettend belangrijk stuk en ik onderschrijf de inhoud helemaal. Het heeft zeker redenen dat we tot nu toe weinig hierover hebben gediscussieerd – je kunt inderdaad moeilijk de hele complexiteit van alle problemen in een keer naar boven halen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de crisis die we nu hebben en de we nu eindelijk open bespreken, in betrekkelijke mate voortkomt uit een overlap tussen de neoliberalisering van de universiteit en wat er nog steeds heel levendig is van de veel oudere hierarchische structuren. Dit levert soms op de werkvloer een bijzonder giftige mix op en staat mijns inziens achter vele gevallen van machtsmisbruik die zelden publiek worden maar helaas al te vaak gebeuren.

Ik wil graag nog een ander aspect toevoegen. Het systeem van rangen dat Jaap hier zo precies beschrijft heeft ook nog een bijzonder negatieve uitwerking op de situatie van vrouwen op de universiteit (van andere groeperingen even nog te zwijgen). Immers is het aantal vrouwen op de lage rangen veel hoger en wordt steeds minder naar boven toe, de beroemde pyramide. Alle effecten die in dit artikel worden beschreven betreffen vanzelfpsrekend vrouwen en mannen, maar ze betreffen vrouwen buitenproportioneel. De gender hierarchie wordt ook in stand gehouden en versterkt door het ouderwetse en contraproductieve systeem van rangen.

Overigens zou ook de discussie over flexwerkers, immers de allerlaagste en meest kwetsbare laag, profiteren door het onderwerp zowel in de context van het kastenstelsel te plaatsen als rekening te houden met de evenwel daarbijhorende genderdimensie.

]]>
By: Gijs van Donselaar http://rethinkuva.org/blog/2015/05/31/een-democratische-universiteit-dan-ook-het-kastenstelsel-op-de-schop/#comment-2099 Mon, 08 Jun 2015 12:06:37 +0000 http://rethinkuva.org/?p=1447#comment-2099 Dit stuk is mij van A tot Z uit het hart gegrepen. Er zijn maar drie wetenschappelijke rangen (graden) die er strikt genomen iets toe doen: Ba, Ma, Dr. De rest is een apenrots die nodig toe is aan een ReThink.

De bananenschil die van boven het liefst zo ver mogelijk naar beneden wordt gegooid heet propedeuseonderwijs. De grote aantallen eerstejaars studenten krijgen de uithangborden van de opleiding niet te zien. Die hangen liever ergens anders uit. Zij die geacht worden het vak breed te overzien, bemoeien zich niet met het inleidingsonderwijs. Aanwijzing: sinds de benoemingsprocedure van de UvA-docent van het jaar in 2007 werd gedemocratiseerd is er slechts een keer een hoogleraar gelauwerd, en warempel, die gaf college in de propedeuse.

Het is misschien niet verstandig om alles tegelijk overhoop te halen, maar het is goed dat Jaap de moed heeft gehad om te zeggen waar het op staat.

]]>